Europeisk liberalisme feig og forsvarsløs?

Jeg er nettopp ferdig med min siste eksamen, siden alle vennene mine fortsatt har eksamen eller er så fyllesjuk et gårdagens feiring at de ikke kan bli med, blir det en rolig kveld, men i morgen....

Nina Witoszek skriver i en kronikk i Aftenposten i dag at selvødeleggelsen av det åpne samfunn finner sted foran øynene våre. Den starter fra en utdanningsmodell som lærer oss å respektere andres "lokale tradisjoner" og å forakte Vesten. I dag er det nesten umulig å fordømme lovløshet og barbari hvis det ikke stammer fra Europa, USA eller Israel.

Et interessant begrep i denne debatten er John Rawls idé om "overlapping consensus": "Man er uenig i hvordan man skal leve det gode liv, men enig i at vi skal tolere hverandre". Denne definisjonen rettferdiggjør den liberale tanken om at det ikke finnes en bestemt måte å leve det gode liv på, men det betyr også at man ikke trenger å tolere det intolerante.

Synet på religiøse friskoler bør være en del av denne debatten. Er det virkelig den liberale stats ansvar å finansiere religiøse skoler hvor elever lærer å hate det liberale demokrati? Jeg mener ikke at det betyr at man skal nekte dem å starte slike skoler, men det er ikke statens oppgave å finansiere dem. Det er en prinsipiell debatt, hvor det er viktig at man tar et verdimessig standpunkt. Den liberale posisjon kan ikke være verdifri, vårt mål er å bygge opp det frie og tolerante samfunn, det gjør man ikke ved økonomisk å finansiere de som ønsker å ødelegge det vestlige samfunn med voldelige midler.

En annen sak kan være å støtte opp under nettverk som "demokratiske muslimer" som finnes i Danmark. Vi bør aktivt støtte opposisjonelle muslimer som utfordrer dogmatisk islamisme. Det vil også bety at man må investere mer ressurser for å hjelpe kvinner som vil ut av tvangsekteskap o.l.

Det betyr også at man aktivt må angripe Carl I.Hagen som påstår at folk med utenlands pass ikke kan ha høye stillinger i embedsverket.

I dag er det nesten umulig å fordømme lovløshet og barbari hvis det ikke stammer fra Europa, USA eller Israel. Hvorfor snakker man ikke om bruddene på menneskerettigheter i Kina, Tsjetsjenia, Venezuela eller Saudi-Arabia?

Å være liberaler er også å ha tatt et verdimessig standpunkt for det liberale demokrati med markedsøkonomiske strukturer.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1395098