Hvorfor de grønne er liberale og i Venstre

Vi har i Norge i dag en såkalt "rød-grønn" regjering bestående av Arbeiderpartiet, SV og Sp. Men regjering er ikke grønn.For SV og Sp er grønn bare en fin kamuflasjefarge. Den kan dekke over ekkel fortid som SVs historiske flørting med sosialistiske folkerepublikker og den brune fortiden til Senterpartiets forgjenger Bondepartiet. I det politiske dagliglivet vil Sp fortsette med å redde norske bønder og SV hjelpe norske lærere. De virkelige europeiske grønne derimot er verken nasjonalistiske subsidiejegere eller solidariske sofasosialister. De vil endre verden - ikke konservere den. Det eneste den nye regjeringen har gjort er å reversere ting. Hva nytt har de kommet med? Det eneste som kunne vært spennende på miljøfronten, grønne el-sertifikater, som skulle åpne veien for grunderene og nytenkende bedrifter som satses på fornybar energi, ble forkastet av regjeringen. Istedenfor kommer de med gammeldagse reaksjonære tanker om at man skal søke seg til midler. Da er det den som er best å skrive søknader, ikke den som skaper best miljøvennlig energi, som vinner.

De grønne i Europa er i dag alt fra velmenende skoleelever opptatt av at bilene bråker til forretningsfolk som tjener gode penger på vindmøller, solceller og frittgående høns. I Tyskland frykter sosialdemokratene at borgerskapets barn hos de Grønne skal finne tilbake til sine røtter og danne allianser med en mer samfunnsengasjert, nytenkende og moderat høyreside. For de grønne er i ferd med å finne tilbake til en liberal tradisjon som var sterk for 100 år siden - sist gang verden opplevde urolige tider med rask globalisering, utvandring av arbeidskraft og kamp om råvarer. Da fantes også den samfunnsengasjerte gründeren som hadde et hjerte for samfunnets svake. Det er i denne tradisjonen Venstre og liberalerene står i.

Når orkanene feier inn over klimagassynderen USA, når oljeprisen stiger til uante høyder eller fugleinfluensaen truer fra øst, da er det økologiske og økonomiske løsninger som etterspørres. Skatteletter eller fordelingspolitikk virker smålig.
Produksjon av solceller og vindmøller er blant de raskest voksende industrier i Tyskland og domineres av små gründerbedrifter. Økologisk mat, parfyme og klær selger som aldri før. Internett og digitalisering av kunnskap har skapt en enorm trafikk, helt uten bilkøer. Det er ikke oljeboring som for eksempel skal bære Nord-Norge i fremtiden. Det er alle de andre fornybare ressursene vi har (vindkraft, bølgekraft, biodiesel osv.) og det er Nordlendingen med alle hans menneskelige ressurser.

Det grønne politiske prosjekt er i ferd med å bli en tredje revolusjon. Slik arbeiderbevegelsen bygget velferdsstaten på 50- og 60-tallet og høyrebølgen slanket stat og skatt 80- og 90-tallet, vil de grønne revolusjonere måten vi lever på. De er for tiden mer radikale enn både høyrefløy og venstrefløy. Jeg og Unge Venstre er radikale liberalere. Vi tror på fremskritt, menneskerettigheter og frihet. Dette betyr at vi selvsagt må ivareta friheten til å leve i et rent klima. Det er enormt viktig at man tar miljøutfordringene på alvor, men det gjør man ikke ved å bli konservative og reaksjonære å gå baklengs inn i fremtiden, løsningen på klimautfordringene er nytenkende, fremtidsrettet og optimistisk i et samfunn hvor man spiller på lag med en velfungerende og regulert markedsøkonomi.

denne artikkelen er inspirert av en leder i økonomisk rapport

Kommentarer:
Postet av: Stine

Voldsomt så produktiv du er på bloggfronten til å sitte på hytta :)Men det er ikke dårlig lesestoff dette. Keep it up!

12.04.2006 @ 22:30
URL: http://trolliveske.blogspot.com/
Postet av: Jonas

Hyggelig at du liker bloggen. Pendler litt innom byen (for møter, hente farmor etc.), men har hatt min base på hytta (45 min fra byen) siden onsdag:)

14.04.2006 @ 17:47
URL: http://jse.blogg.no
Postet av: En grønn en

Hvorfor de grønne er liberale og i Venstre?? HALLO! De Grønne i Norge har ikke mye til overs for fly- og markedsliberalismepartiet Venstre, nei. Venstre gjorde akkurat det samme som SV i regjering: Totalt miljøsvik. Jeg har egentlig bare forakt til overs for slike hyklere.

07.01.2007 @ 16:02
URL: http://www.gronne.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1098590