Gunnar Garbo og EU-saken

Påskebilde fra Norges vakreste by


Her kommer et bilde fra Norgest vakreste by, hvor vi har hatt fantastisk vær i snart to uker, og i dag skal vi knuse Stabæk. Jeg har et veddemål med listetoppen til Sosialliberal Liste, Morten Weea, om denne kampen. Tror det blir to lette pils for min del. Nå er jeg kommet tilbake fra mitt påskeeksil på hytta vår på Ringvassøy (45 minutter fra Tromsø). Det har vært en avslappende påske sammen med mamma og pappa. Det har blitt noen fjellturer og en del lesning (norsk og Venstre historie).

Det har vært meget interessant å få et innblikk i Venstres historie. Samtidig var det synd å erkjenne hvor mye Venstre tapte på et nei til EF i 1972. Spesielt var det synd at en radikal politiker som Gunnar Garbo, som hadde mye radikal liberalisme i seg snudde fra Ja til Nei. Flesteparten i Nei-alliansen i Venstre var (og er) de som ikke egentlig er så liberale når det kommer til stykket. Garbo, som var en radikal liberaler (til venstre for Venstre som han sier selv), skjønte kanskje ikke hvem det var han allierte seg sammen med. Han mistet mye tillit blant de som virkelig var liberale (som Helge Seip eller Bent Røiseland) på grunn av en dårlige lederegenskaper. Som fritenker tenke han mye spennende, men han gjorde det altfor mye i media, og ikke sammen med de andre stortingsrepresentantene. Mange mistet tillit til Garbo, og han trodde kanskje at de andre var de som var hans allierte? I virkeligheten var de mye mer moderate og langt fra så radikal som han. Uansett er Garbo en person det står mye respekt av, selv om kanskje selv ødela for den radikale liberalismen han ønsket at Venstre skulle ha?

EU-saken er mer enn bare en enkeltsak. Det handler mye om en holdning til verden. Selvsagt er det folk (som Gunnar Garbo) som "havner på feil side", men i grove trekk gir EU-synspunktet en god pekepinn på hvilken holdning man har til verden. Jeg har en god del til felles med "den demokratiske arbeiderbevegelsen" (som Helge Seip kalte EU-tilhengerene i AP). Samtidig er avstanden til den reaksjonære delen i AP enorm. Likevel er det jo ingenting i verden som er svart/hvitt..

Kommentarer:
Postet av: Morten Weea

«Her kommer et bilde fra Norgest vakreste by, hvor vi har hatt fantastisk vær i snart to uker, og i dag skal vi knuse Stabæk. Jeg har et veddemål med listetoppen til Sosialliberal Liste, Morten Weea, om denne kampen. Tror det blir to lette pils for min del.»hehe, gratulerer med at dere overlevde tippeligaen sier nå jeg ;)- Morten

07.11.2006 @ 13:32

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1122836