Bare medlemskap er godt nok!

På fredag kom den etterlengtete Stortingsmeldingen om Norges aktive europapolitikk. Meldingen la dessverre til grunn EØS-avtalen, og var derfor ufullstendig. For å kunne føre en aktiv europapolitikk må Norge ut av EØS-avtalens tvangstrøye og inn i den Europeiske Union.

”En aktiv europapolitikk handler om å gripe mulighetene i Europa” sa Jonas Gahr Støre tidligere i år. Det er godt å se at regjeringen har viljen til å gjøre noe med vårt forhold til Europa. Men det er ikke viljen det står på. Problemet for Norge i dag er at vi ikke har anledning til å virkeliggjøre mulighetene som ligger i Europa.

Dagens EØS-avtale legger tunge begrensninger for det norske demokratiet. Den gjør at Norge har like mye innflytelse som et forskningsinstitutt på de 5000 EU-reglene som har gått rett inn i norsk lov. Som et forskningsinstitutt er vi med på utredninger og ekspertuttalelser, men så er det slutt. Norges representasjon er i stor grad begrenset til diverse underkomiteer som jobber med utarbeidelse av politikk. De som møter for Norge i disse komiteene, får ikke instruksjoner fra norske myndigheter før deltakelse. Det er i stor grad byråkrater og vitenskapsfolk som møter i slike fora, så der foreligger ingen politisk innflytelse fra Norges side.

Etterpå tar den demokratiske prosessen i EU seg av resten, mens vårt demokrati blir redusert til en stakkars lobbyist som prøver å påvirke de europeiske folkevalgte. Den aktive europapolitikken minner til tider mer multinasjonalt selskaps lobbystrategi enn om en politikk som er et demokratisk land verdig.

Det er veldig betenkelig at ansvarlige norske politikere ikke vil ta tak i det demokratiske underskuddet som EØS-avtalen representerer. Derimot har den norskfødte svensk EU-parlamentariker Marit Paulsen uttalt: "Jeg hører at noen i Norge er redd for det demokratiske underskuddet i EU. Men hva er EØS? Et føydalsystem og en total demokratisk katastrofe." Hvordan kan en slik avtale sette rammene for en aktiv, åpen og demokratisk europapolitikk?

En aktiv europapolitikk er viktig for Norge. Uansett om vi vil det eller ikke, er vi en del av Europa og våre viktigste handelspartnere og allierte befinner seg i der. Gahr Støre og Arbeiderpartiet mener nok egentlig at den beste europapolitikken vil vi få gjennom en søknad om medlemskap, men de knebles av Soria Moria. Det kan ikke være naturlig at Norge, som det eneste landet i Europa, ikke diskuterer spørsmålet om full deltagelse i det europeiske samarbeidet. Uansett hvor ubehagelig det måtte være for partier i så vel regjering som i opposisjon, må vi nordmenn diskutere hvordan vi kan ta tilbake deler av vår innflytelse over vår egen hverdag, som vi har mistet gjennom EØS-avtalen. Vi er blitt hektet på å avstå fra stemmerett og medbestemmelse og utgangspunktet for debatten om norsk europapolitikk kan ikke handle om flikking på EØS-avtalen. Vi må løfte debatten og heller spørre oss om hva som er vår tids europeiske utfordringer og hvordan vi skal påvirke løsningene på disse felles utfordringene?

Vår manglende innflytelse i Europa gjør at vi ikke får en debatt om de store spørsmålene som preger Europa og Verden. Debatter uten innflytelse blir en retorisk øvelse for spesielt interesserte, uten at man får bredere debatt blant alle innbyggerne. Problemet er at disse debattene som føres i Europa i aller høyeste grad vil påvirke våre liv og vår fremtid. Hvor var den norske debatten om det europeiske tjenestedirektivet? Hvor er debatten om Europas grenser? Er europeiske land tjent med felles minstestanderer for miljøvern? Istedenfor lar vi de andre europeerne ta debattene for oss. Når de er ferdige blir resultatet sendt over på faks til det norske Stortinget, hvor de blir implementert nesten uten debatt.

Nei-sidens argumentasjon om å melde oss ut av EØS holder heller ikke mål. Takket være EØS-avtalen er Norge i dag en del av det indre marked på linje med EUs medlemsland. Bedrifter, arbeidsplasser, virksomheter og forbrukere i Norge nyter godt av dette hver dag. Flere tusen norske ungdommer for hvert år muligheten til å studere i utlandet takket være EUs Sokrates-program. Likevel er EØS bare en ”nest beste løsning”, med et alvorlig demokratisk underskudd og meget begrensede muligheter til innflytelse.

Heldigvis finnes det noe som kan gi oss skikkelig innflytelse, som lar oss snakke vår egen sak og som gjør at et Norge med vilje også får muligheten: en virkelig aktiv europapolitikk kalles EU-medlemskap. En skikkelig europapolitikk som er et demokratisk land verdig ville fått oss ut av tvangstrøya og inn i EU.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1479680