Fjern verneplikten!

Norge er en av få stater som i fredstid fortsatt har verneplikt.  Forsvarsministeren vil nå også pålegge jenter å avtjene verneplikten, hun burde heller fjernet den.

Verneplikten er gammeldags og en etterlevning fra en annen tid. Hvorfor skal staten ha rett på et år av alle unge menneskers liv? Vernepliktsdebatten handler ikke om vi skal ha forsvar eller ikke, det skal vi. Men det handler om hvordan staten behandler sine innbyggere. Det er prinsipielt galt av staten å pålegge en del av innbyggerne tvangsarbeid, enten det dreier seg om militær- eller siviltjeneste. Alle skal bidra til at vi har et Forsvar, men på samme måte som vi alle bidrar til skoler og sykehus, kan dette gjøres gjennom skatteseddelen.

Før handlet verneplikt om å sikre at man hadde nok mennesker til å forsvare landet. Det er ikke tilfellet i dag. Forsvaret trenger nå bare 10400 til førstegangstjenesten, det er ca. 29000 gutter på hvert årskull fra 1980-tallet. Det betyr at bare 1/3 del blir innkalt. I 2006 ble for første gang alle jenter invitert på sesjon. 6300 svarte at de var interessert. Det betyr at Forsvaret har mer enn nok folk til å sikre et godt forsvar av landet. Derimot opplever mange i dag den allmenne verneplikten som blodig urettferdig, fordi det virker helt tilfeldig om man blir kalt inn eller ikke. Vi kan ikke være bekjent av å ha et forsvar som rekrutterer soldater etter lottometoden,

For å slippe unna er det stadig flere som blir oppfordret til å lyve på seg en sykdom eller noe annet for å slippe unna verneplikten. Terskelen for å bli gjort tjenesteudyktig er i dag svært lav. I fjor ble Vålerengas Daniel Fredheim Holm kjent tjenesteudyktig på grunn av migrene, selv om han er frisk nok til å spille tippeligafotball. Det offentlige i Norge i praksis har skapt et system som indirekte oppfordrer unge menn til å lyve på seg en vond rygg eller psykiske problemer for å komme seg unna verneplikten. Det verste er at dette tolereres og premieres, mens de som velger å være ærlige kan bli straffet med år i kongens klær, som de egentlig helst ville vært foruten.

I et likestilt samfunn må verneplikten gjelde både kvinner og menn. All diskriminering er et onde, også diskriminering av gutter. Når Forsvarsministeren innfører kvinnelig verneplikt vil man forhåpentligvis også få en større debatt om hvilken urettferdighet verneplikten faktisk er.

Enn så lenge må vi forholde oss til at verneplikten fortsatt består, men da må hver enkelt, både i fredstid og i krigstid, kunne stilles helt fritt i valget av avtjeningsform. Det betyr at man også må åpne for andre alternativer, deltagelse i et fredskorpsprogram må kunne telle som førstegangstjeneste. Forsvaret må også informere om sivil verneplikt på lik linje med militær verneplikt. Alle som avtjener verneplikten, må få lønn på normalt nivå, og lengden på de to tjenestene skal være lik.

Ingen stat har rett til å ta et år av unge menneskers liv til tvangsarbeid. Ingen stat har rett til å diskriminere halvparten av befolkningen. Det viktigste er likevel at ingen stat har rett til å pålegge innbyggerne sine å drepe et annet menneske eller å risikere sine liv.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3669374