Tromsø kan bli Norges første FairTrade-by

27.september får Tromsø mulighet til å bli Norges første FairTrade-by. Noen vil lurer kanskje på hva en FairTrade-by egentlig er? Det er en by som handler rettferdig med den tredje verden. Gjennom merkeordningen FairTrade garanteres det at produsentene har fått en rettferdig pris for varene sine. Det sikres også at det ikke er begått brudd på menneskerettighetene, det ikke er brukt barnearbeid og at verdiskapning er skjedd på en bærekraftig måte. FairTrade-produkter gir deg og meg mulighet til å ta del i kampen mot den globale fattigdommen. FairTrade kommer ikke til å løse hele fattigdomsproblemet, men det er et veldig viktig del av Nelson Mandelas kampanje for å ”make poverty history”.


Konseptet ”FairTrade-by” kommer fra Storbritannia, der over 150 byer og steder har fått denne statusen og stadig flere kommer etter. Fairtrade-byene har fått svært stor medieoppmerksomhet, og har gitt FairTrade et løft ingen kunne drømme om på forhånd. I 2000 hadde Storbritannia omtrent det samme vareutvalget som vi har i Norge i dag, og en tilsvarende omsetning. Nå, bare seks år etter, er Storbritannia det store forbildet for de andre landene som har merkeordningen, med omtrent 2000 varer og en omsetning på omtrent 200 millioner pund. I dag får du bl.a. vin, klær, øl, fotballer, godteri og masser av frukt i FairTrade-utgaver. FairTrade-byene har dessuten blitt byer med stort engasjement for global rettferdighet. Erfaringer fra Storbritannia viser at FairTrade-byer får mye oppmerksomhet utad, og initiativet gir positive ringvirkninger i form av økt kunnskap og større engasjement for fattigdomsproblematikk lokalt.


Kommunestyret får 27.september mulighet til å ta stilling om de ønsker at Tromsø skal bli Norges første FairTrade-by. Dette innebærer at kommunen må servere FairTrade-merka kaffe og te til sine ansatte og på møter. Dette kan virke ubetydelig, men hvis man tenker på hvor mange hundre liter kaffe som konsumeres i kommunen hver eneste dag, forstå man betydningen av dette.


Men vi blir ikke en FairTrade-by av bare et politisk vedtak. Det må være et utvalg av minst 30 FairTrade-produker fordelt på minst 7 dagligvarebutikker. Minst 3 kafeer, restauranter eller hoteller skal servere FairTrade-kaffe og minst 30 bedrifter må benytte FairTrade-kaffe på arbeidsplassen.


Det er viktig med engasjement fra politikere, men verdens fattige trenger også næringslivet, frivillige organisasjoner, trossamfunn og sist og ikke minst alle enkeltmenneskene som bor i Tromsø og som hver eneste dag har mulighet til å gjøre verden til et litt bedre sted gjennom sin egen handlekurv.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2141146