En mester sier farvel...

En mester sier farvel...


Nå er det 6 timer til VM-finalen mellom Frankrike og Italia. Det er også avskjeden til mesteren Zinedine Zidane. En av tidenes største spillere skal ta farvel, forhåpentligvis med nok et VM-gull.

Alle som elsker fotball må beundre Zidane. Kvartfinalen mot Brasil var for meg VMs høydepunkt. Passningene, fintene og ikke minst overblikket til Zidane gjorde fotballen vakker.

Zidane har også betydd enormt i en sosial kontekst. Hans foreldre kom fra Algerie til den tideligere kolonimakten Frankrike etter den grusomme Algerie-krigen 1955-1962. Han er vokst opp under fattige kår i en forstad til Marseille (som alle vet er franske "banlieus" ikke de morsomste stedene å vokse opp). Han ledet det flerkulturelle Frankrike til seier i 1998 på hjemmebane. En seier som også var en seier over rasismen og Jean Marie Le Pen, som uttalte at det ikke var et ordentlig fransk lag som spilte i VM, det franske folk derimot var ikke helt enig med Le Pen. Så

Vive la France, Vive Zizou!!

Hvor er det blitt av de gode dommerene?

Hvor er det blitt av de gode dommerene?Gode gamle Pierluigi Collina, fotballverden savner dommere som deg, Anders Frisk og Urs Meier osv. I den siste tiden har vi vært vitne til særdeles dårlig dommere. Senest i Champions League finalen, hvor vår egen Terje Hauge hadde en usedvanlig dårlig dag på jobb.

Norsk fotball er spesielt rammet. Etter hver serierunde er det en eller annen dommer som må beklage for en eller annen kontroversiell avgjørelse. Senest i forrige serierunde hvor Roar Christensen ble utvist, etter å ha få et første gult kort, som han aldri skulle hatt. To runder før det fikk Ham-Kam TRE straffespark mot TIL i en kamp hvor TIL egentlig skulle hatt 3 og Ham-Kam 1.

Internasjonalt har de beste dommerene blitt mobbet ut av gamet av bitre managere og pressefolk. De som blir igjen har dessverre ikke det samme nivået. Det er spesielt synd at dommere er så vanvittig underbetalte i forhold til spillere. Terje Hauge fikke bare 11 000 for Champions League finalen. Ronaldinho tjener nesten 200 000 hver dag. VM i Sør-Korea og Japan var en katastrofe når det gjaldt dommere. Jeg frykter at VM kan bli ille, spesielt siden det er jevn geografisk spredning av dommerene. Det betyr at man får flere dommere som ikke er vant med det høyeste tempoet og det bruker ikke å gå bra. Det var kanskje Champions League finalen et eksempel på.....